Πρωτόκολλο CSMA-CD

Home » Θεωρία » Πρωτόκολλα » Πρωτόκολλο CSMA-CD
Πρωτόκολλα

CSMA- Carrier Sense Multiple Access-Είναι το καλώδιο ελεύθερο;

 

Καινούρια τεχνολογία !!!!!! Μπορεί η κάρτα να καταλάβει αν το καλώδιο (μέσο) είναι ελεύθερο. Αισθάνεται αν κάποιος άλλος στέλνει. Πολύ σημαντικό.

 

Οπότε αν κάποιος άλλος στέλνει δεδομένα η κάρτα περιμένει και δεν στέλνει. Στην πραγματικότητα κάνει τα εξής βήματα:

 

 

 •  

  Ελέγχει αν το μέσο είναι ελεύθερο

   

 

 •  

  Αν δεν είναι περιμένει κάποιες χρονοθυρίδες και ελέγχει ξανά

   

 

 •  

  Αν είναι ελεύθερο στέλνει με πιθανότητα p

   

 

 

Όπα όπα, τι σημαίνει στέλνει με πιθανότητα p;;;;;;;;;;;;

 

Σκεφτείτε οτι βρίσκεστε στο πεζοδρόμιο και ελέγχετε το δρόμο για να περάσετε απέναντι. Κοιτάτε δεξιά, κοιτάτε αριστερά και αν δεν έρχεται κανείς περνάτε. Αλλά υπάρχει και μια περίπτωση να σας χτυπήσει κανάς τρελός που τρέχει με 200 και δεν τον είδατε. Επομένως θα ήταν καλύτερα να μην περάσετε και αν δεν πάρετε ποτέ την απόφαση να περάσετε τότε ποτέ δεν θα σας χτυπήσει αυτοκίνητο ε;

 

Τι θέλω να πω: Όσο πιο πολλές φορές τσεκάρετε το δρόμο δεξιά και αριστερά τόσο πιο σίγουροι είστε  (ελάττωση πιθανότητας) να σας κτυπήσει αυτοκίνητο (σύγκρουση).

 

Έτσι και η κάρτα. Επειδή θέλει να ελαττώσει τις συγκρούσεις (γιατί μετά θα πρέπει να  ξαναστείλει ότι δεν έφτασε με επιτυχία) το σκέφτεται καλά πριν στείλει δεδομένα. Έτσι όσο λιγότερες φορές πάρει την απόφαση να στείλει τόσο καλύτερα αποτελέσματα χωρίς σύγκρουση έχει. Αυτό σημαίνει οτι η πιθανότητα να στείλει είναι p κοντά στο 0.001, στέλνει δηλαδή 1 στις 1000 φορές που θα τσεκάρει!!!!!

 

Εννοείτε ότι με αυτό το τρόπο έχουμε αρκετή καθυστέρηση. Σκεφτείτε να τσεκάρει η κάρτα διαρκώς αν το μέσο είνα κατειλημμένο. Ποοοολυυυυυ καθυστέρηση.

 

Για όλα υπάρχει ένα τίμημα λοιπόν:

 

Ή ΣΤΕΛΝΕΙΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΛΕΓΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ (ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ)

 

Ή ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ, ΑΡΓΕΙΣ ΛΙΓΟ ΑΛΛΑ ΕΛΑΤΤΩΝΕΙΣ ΤΙΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ.

CSMA-CD όπου CD Collision Detection (ανίχνευση σύγκρουσης)

Νέα τεχνολογία. Η κάρτα καταλαβαίνει αν έγινε σύγκρουση.  Πολύ σημαντικό. Δεν αρκεί μόνο να αισθάνεται αν είναι το μέσο ελεύθερο, είναι πολύ σημαντικό να καταλάβει ότι έγινε σύγκρουση και καταστράφηκαν δεδομένα. Έτσι θα τα ξαναστείλει….