Πρωτόκολλα

Home » Θεωρία » Πρωτόκολλα » Πρωτόκολλα
Πρωτόκολλα

Πρωτόκολλο είναι μια σειρά μηνυμάτων που ανταλλάσουν δύο πηγές.

Παραδείγματα:

Καθημερινότητα

Άνθρωπος Α: Καλημέρα

Άνθρωπος Β: Καλή σας μέρα

Άνθρωπος Α: Πώς είστε;

Άνθρωπος Β: Πολύ καλά ευχαριστώ εσείς;

Άνθρωπος Α: Και εγώ καλά σας ευχαριστώ


Αυτή η τυπική σειρά ερωταπαντήσεων 2 απλών ανθρώπων είναι ένα σύνολο κανόνων επικοινωνίας. Χρησιμοποιούμε αυτή τη σειρά μηνυμάτων αυτό το διάλογο γιατί έτσι ορίζει ο πολιτισμός μας. Στη καθημερινότητα , στη δουλειά μας , στο σχολείο ξεκινάμε με μία καλημέρα και ακολουθεί πολλές φορές ο υπόλοιπος διάλογος.

Αυτή η σειρά μηνυμάτων αποτελεί ένα πρωτόκολλο επικοινωνίας

Η φράση που συχνά ακούμε στις ειδήσεις όταν κάποιος αρχηγός κράτους επισκεφθεί κάποια χώρα, “Όπως ορίζει το πρωτόκολλο” εξηγεί ότι υπάρχουν πρωτόκολλα – κανόνες δηλαδή που πρέπει να ακολουθούνται για να μην παρεξηγηθεί κάποιος από τους δύο επικοινωνούντες.

Έ λοιπόν τα δίκτυα είναι γεμάτα πρωτόκολλα, κανόνες δηλαδή που λαμβάνονται υπόψην κατά την αποστολή και λήψη μηνυμάτων μεταξύ των υπολογιστών.

Αυτά τα πρωτόκολλα άλλες φορές υπάρχουν μέσα στα προγράμματα υπολογιστών, άλλες φορές υπάρχουν στο λειτουργικό σύστημα, άλλες φορές βρίσκονται πάνω σε μιά κάρτα δικτύου, οπότε θα προσπαθήσουμε να τα ξεχωρίσουμε.

Ας ξεκινήσουμε με κάποια πρωτόκολλα που συναντάμε καθημερινά και μερικές φορές δεν ξέρουμε ότι είναι πρωτόκολλα.

Τέτοιο παράδειγμα είναι το γνωστό μας USB πρωτόκολλο επικοινωνίας μεταξύ των περιφερειακών συσκευών με τον υπολογιστή. Άλλο παρόμοιο είναι το firewire αλλά δεν έλαχε τόση επιτυχία όσο το USB.

Μιλώντας για δίκτυα το πιο γνωστό πρωτόκολλο που πιθανόν να έχετε ακούσει είναι το πρωτόκολλο ETHERNET. Μπορείτε να ξεκινήσετε να μελετάτε αναλυτικά τα πρωτόκολλα των δικτύων.

Εδώ όμως να σημειώσουμε ότι

Σε κάθε επίπεδο του OSI και κατ επέκταση του TCP/IP λειτουργούν πρωτόκολλα είτε με τη μορφή προγραμμάτων είτε με τη μορφή λειτουργικών συστημάτων κλπ.

Μελετώντας κάθε πρωτόκολλο θα πρέπει να κατανοείτε σε ποιό επίπεδο του OSI βρίσκεστε.